poniedziałek, 1 września 2014

Smaki Prowansji...

Dziś rozpoczynam nietypowo bo od przepisu na deser. Oprócz rękodzieła lubię też kucharzyć.
Jak lawenda to Prowansja. Jak Prowansja to clafoutis, ja proponuję połączenie świeżych moreli      i kwiatów lawendy.

Morele w cieście
90 g masła
220 g mielonych migdałów
3 jajka 
szczypta soli
90 g miodu lawendowego
2 łyżki mąki+1/2 łyż. proszku do pieczenia
1 łyżka świeżej lawendy
12 dużych moreli

Forma tarty 23 cm, migdały, jajka, roztopione masło, sól, miód i kwiaty lawendy wymieszać w misce, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć na formę. Ćwiartki obranych ze skórki moreli ułożyć spiralnie na wierzchu masy migdałowej. Piec od 40 minut w temperaturze 180 C ( czas i temp. uzależnione od mocy piekarnika, mój piecze jak szalony). 
Ręcznikiem papierowym usunąć ewentualne ślady wilgoci. 
Smacznego :)

A teraz coś dla ducha.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz