Dziś rozpoczynam nietypowo bo od przepisu na deser. Oprócz rękodzieła lubię też kucharzyć.
Jak lawenda to Prowansja. Jak Prowansja to clafoutis, ja proponuję połączenie świeżych moreli i kwiatów lawendy.
Morele w cieście
90 g masła
220 g mielonych migdałów
3 jajka
szczypta soli
90 g miodu lawendowego
2 łyżki mąki+1/2 łyż. proszku do pieczenia
1 łyżka świeżej lawendy
12 dużych moreli
Forma tarty 23 cm, migdały, jajka, roztopione masło, sól, miód i kwiaty lawendy wymieszać w misce, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć na formę. Ćwiartki obranych ze skórki moreli ułożyć spiralnie na wierzchu masy migdałowej. Piec od 40 minut w temperaturze 180 C ( czas i temp. uzależnione od mocy piekarnika, mój piecze jak szalony).
Ręcznikiem papierowym usunąć ewentualne ślady wilgoci.
Smacznego :)
A teraz coś dla ducha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz