Mimo, że za oknem jeszcze jesiennie, zachęcam do wypicia herbaty zimowej wieczorową porą, choćby przy blasku świec.
Zimowa herbatka
4 torebki herbaty ( czarnej lub jabłkowej)
1 pomarańcza z grubą skórką
4 goździki
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
mód do smaku
Goździki lekko potłuc, przełożyć do dzbanka, dodać przyprawy i torebki herbaty, zalać czterema filiżankami wrzącej wody i parzyć 5 minut (polecane parzyć w termosie dla uzyskania lepszego aromatu). Posłodzić do smaku. Pomarańczę sparzyć i pokroić na półplasterki ze skórką. Pestki wrzucić do dzbanka, odstawić na minutę, następnie przelać. W wersji wzbogaconej ( zalecane) do fajansowych kubeczków włożyć plasterek pomarańczy i zalać herbatą.
Kolejna moja propozycja herbaciarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz