wtorek, 11 listopada 2014

Zimowa herbatka...

Najlepiej smakuje, gdy za oknem mróz i pada śnieg, a w domu można ogrzać się przy kominku.
Mimo, że za oknem jeszcze jesiennie, zachęcam do wypicia herbaty zimowej wieczorową porą, choćby przy blasku świec.

Zimowa herbatka

4 torebki herbaty ( czarnej lub jabłkowej)
1 pomarańcza z grubą skórką
4 goździki
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
mód do smaku

Goździki lekko potłuc, przełożyć do dzbanka, dodać przyprawy i torebki herbaty, zalać czterema filiżankami wrzącej wody i parzyć 5 minut (polecane parzyć w termosie dla uzyskania lepszego aromatu). Posłodzić do smaku. Pomarańczę sparzyć i pokroić na półplasterki ze skórką. Pestki wrzucić do dzbanka, odstawić na minutę, następnie przelać. W wersji wzbogaconej  ( zalecane) do fajansowych kubeczków włożyć plasterek pomarańczy i zalać herbatą.

Kolejna moja propozycja herbaciarki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz