na 4 osoby
250 ml śmietany 30%
125 ml świeżo zaparzonej mokki
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 filiżanki karmelu
3 jajka
4 żółtka
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
owoce ( maliny, jagody, duszone gruszki)
Przygotowanie:
1. Śmietanę, kawę, cukier waniliowy, karmel podgrzać ok 2-3 minuty, nie gotować;
2. Ubić jajka i żółtka, dodać masę z pkt 1, wymieszać;
3. Masę rozlać do foremek żaroodpornych (kokilki), piec ok. 30 minut w temperaturze 180 C;
4. Foremki wyjąć, ostudzić. Wyjąć krem kawowy, posypać brązowym cukrem i zapiec krótko pod grillem;
5. Posypać kawą rozpuszczalną, ewentualnie bitą śmietaną i owocami (maliny, jagody).
/E. Bangert, Ch. Mahrle - Kawa/
Pudełko tekturowe na widelczyki deserowe z 1974 roku. Odnowione, uzyskało nowy charakter retro.